Kokoro

8

Японски културен център Кокоро е разположен на две нива:

Кокоро 1 / 1- ви етаж/:

  • Разполага със зала за обучение по японски език и култура
  • Стая за Юмейхо терапия
  • Кът за приложни японски изкуства
  • Доджо по бойни изкуства

Кокоро 2 /2-ри етаж/:

  • Разполага със зала за обучение по японски език и култура и културни мероприятия
  • Чайна стая
  • Библиотека с японска литература

Японски Културен Център Кокоро е създаден през 2021 г. по инициатива на школата по Айкидо „Айкискуул.“ Неговата цел е да направи достъпни за обществеността бойните изкуства, занаяти и философски богатства на Япония.

Културният център осъществява мост към духа на Япония, като предлага класове по традиционни приложни изкуства на Япония, бойни изкуства, курсове по японски език и култура, практически работилници. Центърът е място за изложби и срещи с творци.

Каним ви да ни посетите и да почерпите от богатството и дълбочината на знанията, идващи от страната на изгряващото Слънце.

През 2019 година, екипът на Айкискуул реализира първото си издание на курс Японски език и култура за деца „Работилница Япония – език, култура и спорт“. Това е единствената инициатива в такъв мащаб в историята на българското Айкидо, насочена към изучаването на японската култура. Курсът „Работилница Япония- език, култура и спорт“ възниква с предназначение към всички деца, които имат желание да се запознаят и да се възпитат в духа на Япония. След големият интерес и успех на курса, екипът на Айкискуул продължава своето развитие създавайки Японски културен център „Кокоро“.

Японски език и култура за деца „Работилница Япония – език, култура и спорт“ – полага основите за създаването на културният център.

KOKORO

Логото на Японски културен център Кокоро изобразява сливането на тяло, ум и дух в едно. Това е постигнато чрез тристепенна трансформация на процеса на сливане, на три окръжности ( всяка една от които представлява един от споменатите елементи). Силуетът на формата наподобява сърце, което е буквално значението на „Кокоро“. Втората (средната) форма е аморфна и изобразява момент от сливането, в който самите окръжности не са вече разграничими. Третата най-малка форма , представлява окръжност – финалното сливане на тяло, ум и дух в едно. Тя е разположена в центъра на композицията. Трансформацията на трите форми се извършва в посока от периферията към центъра на композицията, с което се засилва идеята за център. Центъра, крайната фаза на сливането, се превръща в сърце на композицията. Всички форми заедно напомят и за цвете – орхидея или теменужка, което се асоциира с красотата и природата, които играят движеща роля в културата на Япония – Културата като туптящо сърце в развитието на една нация. Логото загатва и идеята, че начина за постигане на сливане между тяло, ум и дух и създаване на силен център е път/ процес, кото трябва да бъде следван. Това прави референция с японските (До) изкуства (като айкидо, иайдо, джодо, джудо, кендо, кудо, шодо и тн.) Не на последно място, логото също така наподобява японски фамилен знак от времето на самураите – още един елемент от културното битие на страната.

IMG_9144
KOKORO
10

Кокоро е дума, която обединява и свързва ума, тялото и духа и има изключително дълбок смисъл. Кокоро се превежда и като ум в емоционален смисъл, дух, кураж, чувство и обич, вътрешно значение – “the heart of things“. Кокоро е отдаденост и желание да създаваш с чисти ум, тяло и дух, преплетени в едно.

“Кокорo” е отдаденост и желание да създаваш с чист ум, тяло и дух в едно.

Партньори на KOKORO

Close
About