ЗА КОКОРО

Японците имат склонност да се възхищават на артистичната сдържаност и да предпочитат вътрешната дълбочина пред външната показност. Това е вероятно нещо, с което може да се характеризира чувството за красота на японеца, нещо, което може да се определи като естетическа нагласа.
Често идеалът към който трябва да се стремим е въплатен в дзенския израз „мухиншу“. „Му“ означава нищо, „Hин“ се отнася за госта или за този, който се обучава, а „Шу“ за домакина.

В японската култура, обичаи и традиции често срещаме израза „Ичи-го Ичи-е“- един миг, една среща – един миг, една възможност.

IMG_8086

СЕНСЕИ

Сенсей

Ивайло Петров

Основател на Японски културен център Кокоро

През годините практика на Петров Сенсей, пътят на Айкидо го среща с учители като Исояма Шихан, Тада Шихан, Тамура Шихан, Ендо Шихан, Хорий Шихан, повечето от които са директи ученици на основателя на Айкидо – Морихей Уешиба. Петров сенсей има дългогодишен опит и досег с японската култура, като практиката му го отвежда не веднъж в Япония – посещавайки я. Желанието му за развитие на японската култура в България го провокира да създаде пространство, в което хората да се обучават в японските традиции, изкуства и начин на живот. Основател и технически ръководител на Айкускуул. Завършва УНСС гр. София със специалност „Икономика на търговията“, придобита СДК „Международни икономически отношения“ и Квалификация „Треньор по Айкидо“ от НСА „Васил Левски“ – гр. София.

Сенсей

Биляна Божилова

Директор на Японски културен център Кокоро

Интересът ѝ към Япония се заражда, когато се запознава с бойното изкуство Айкидо и започва своята практика под ръководството на Ивайло Петров сенсей. През годините желанието й за знания в тази област става все по-силно и така до днес тя търси и изучава тайните на необятна Япония. Интересува се от всичко свързано с японската култура, традиции, изкуства и обичаи. Биляна Божилова притежава икономическо образование; Квалификация „Треньор по Айкидо“ от НСА „Васил Левски“ – гр. София; Магистърска степен „Предучилищна педагогика“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – гр. София.

Технически ръководител

Милена Попова

Технически ръководител на Японски Културен център „Кокоро“

Милена е творец по душа. Обича книгите, музиката и природата. Като хоби се занимава с писане на проза. Завършила е и работи в сферата на маркетинга и рекламата. В японската култура открива вдъхновение и пример.

Сенсей

Биляна Николова

Преподавател Японска чайна церемония, Фурошики и Японско кимоно

Биляна Николова сенсей е влюбена в японската култура от дете. Завършва магистратура със специалност „Средновековна философия и култура“ включваща и японска история и култура. След известен опит с различни бойни изкуства и други японски практики, през 2005 год. съдбата я среща с Чадо. Оттогава тя се посвещава активно на изучаването на „Пътя на чая“ и следването на неговите принципи в живота. През 2016 година изучава за период от една година изкуството на чая в Urasenke Gakuen Professional College of Chado – Киото Япония.

Сенсей

Виолета Петрова

Преподавател Японска чайна церемония, Японско кимоно, Оригами и Японски бижута

Занимава се отдавна с японска култура, като освен историята и традициите на Япония обича да намира приложение на различни нейни елементи в днешното модерно ежедневие. Завършва гимназия с изучаване на японски език и едногодишно обучение в колеж по Чадо в Киото, Япония.

Сенсей

Андреана Ташева

Преподавател японски език и култура

Дипломиран японист от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Андреана има едногодишен опит в Токийски университет “Гакугей”, който специализира в областта на преподаването. Интересът й към Япония започва в ранна детска възраст. Мечтае за нови хоризонти и възможност за специализации в областта на японската култура.

Сенсей

Кристина Иванова

Преподавател японски език и култура

Дипломиран японист от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Кристина сенсей има едногодишна специализация в университет Фукуяма (побратимен с нашият град Казанлък). Дипломиран магистър преводач от японски език. Преподава в Софийски университет в катедра Японистика.

Сенсей

Христо Йорданов

Преподавател Кенджуцу и Дзадзен

Пътят му в бойните изкуства датира от 1972-3 година. Приблизително тогава започва и интересът му към класическия Дзен.
Благодарение на личните си контакти с известни японски и европейски Сенсеи и напреднали последователи на Будо, Христо Сенсей усъвършенства своя опит и разширява историческите си познания. Христо Сенсей стига до извода, че модерните начини на преподаване пренебрежително или съзнателно не зачитат духовната страна на тези бугей, които боравят с оръжия.
Христо Сенсей е приет за ученик от Мишел Дюкре – менкьо кайден от Шинто Мусо Рю в линията на Паскал Кригер Сенсей. Христо Сенсей е изявен почитател на традиционните японски изкуства. Практикува Дзадзен в традицията Риндзай.

Сенсей

Ивайло Бонев

Преподавател Роботика и технологии в Япония

Ивайло Бонев е съосновател на Технократи, образователен проект с фокус върху разработване и прилагане на иновативни методи и програми за учене и преподаване в класната стая. Обучението му преминава през редица университети, както в България, така и чужбита, а придобитите му квалификации му дават нов поглед върху роботиката и програмирането, която развива и до днес.През 2014 година започва работа в компания с фокус върху роботика, технологии и инновации в Дания, а през 2017 година се прибира в България, за да пренесе наученото.

Сенсей

Марта Димитрова

Преподавател Японска керамика

Марта Димитрова е отдадена на керамиката творец. Защитава Бакалавърска степен „Керамика“, Магистърска степен „Керамика“ и Докторска степен „Порцелан и стъкло“ в Национална Художествена Академия – гр. София. Тя е носител на множество награди за своето творчество, автор на редица самостоятелни изложби, награждавана многократно за принос в областта на керамиката. Марта има дългогодишен опит, като преподавател и изявен деец в своите среди. Развива японската керамика в България, с неуморно желание за още знания идващи от Япония.

Сенсей

Ясен Минев

Преподавател Юмейхо терапия

Интересът му в областта на мануалната терапия датира от ученическите
години, когато учи в спортно училище. Изучавал е класически и източни масажи, рефлексотерапия и техники за миофасциално освобождаване (терапия на меката тъкан, която се използва за третиране на нарушени телесни функции). Прилага натрупаните си през годините знания в работата си според нуждите на всеки човек – индивидуално.
С Юмейхо се запознава и започна да изучава през 2012 г.
Първият му учител е Валентин Мирчев – утвърдено име в Юмейхо България.
Успешно защитава изпит за I и II Дан през 2013 г., Защитава III Дан през 2019 г.
Ясен не спира своето развитие, като участва редовно в семинари, курсове и прояви свързани с Юмейхо и други видове техники за добиване на нови знания и
опитност. Интересува се от японската култура във всякакви аспекти.

Сенсей

ВЕНЕЛИНА ПЕТКОВА

Преподавател японска калиграфия, Суми –е и хайку

Венелина Петкова е художник и поет (хайку, танка и други кратки форми). Практикува Суми-е и японска калиграфия Шодо над 5 години със японски сенсей от град Нара – един от центровете на това изкуство в Япония. Член на Български хайку съюз, с който има организирани няколко общи изложби с хайку рецитали, калиграфия и хайга, както и една самостоятелна изложба. Автор е на арт-книгата с хайку, хайбун и 50 авторски Суми-е илюстрации „Бели петна“, изд. Ерго, 2021; Илюстратор на авторски Суми-е рисунки.

Сенсей

СОНЯ ВУТОВА

Преподавател японски език и култура

Соня Вутова е японист, който обича богатството и красотата на японския език и култура и се радва на всеки повод, за да сподели тази своя обич с други хора, както и да покаже на учениците си, че изучаването на този език е вълнуващо и противно на много стереотипи, лесно и увлекателно занимание. След завършването си на СУ „Климент Охридски“ и специализации в два от най-големите японски университети (Киотский и Токийский), професионалният път на Соня като преводач на свободна практика е богат и разнообразен, обхваща широк спектър от области като промишленост, медии, развлекателна индустрия и туризъм.
Тя ще се радва да изминете заедно първите си стъпки в запознаването с японския език и с удоволствие ще отговаря на всички ваши въпроси в това общо начинание.

Close
About