431173375_730618142393337_8078984060705793770_n
„Формата на вятъра“
Изложба Шодо 書道 и Кусамоно 草物 в авторска керамика.
🌞Автори: Венелина Петкова и Мария Зоицина
🌞Откриване: 9 април, 18.30 ч.
Японски културен център „Кокоро“
ул. Хайдушка поляна 57-58
9-23 април, вторник-събота, всеки ден от 15:00 ч. до 18.30 ч.
Вход: Свободен!
🍀„Формата на вятъра“ – една от всички възможни поетични метафори за невидимото, таящо се в нас и всичко около нас, за процесите, които правят възможно съществуването на всяко нещо и едновременно с това за повторяемостта, за универсалното в живота, в смъртта и отвъд.
Времето съществува. Всеки го изпитва на свой гръб. Вятърът идва и си отива. После отново идва. И все пак и вечността съществува, също както времето. Или паралелно с него. Това е възможно – в човешката душа, която все търси и вътрешен мир, и нови преживявания.
Погледнем ли цвете – в него някак виждаме покой. Едновременно с това виждаме застинало движение – отпечатъкът на слънце, вятър, дъжд, които са го оформяли до този момент. Отпечатъкът на неумолимия живот, който тече в него.
По същия начин – погледнем ли Шодо творба, в нея можем да усетим танца на четката – застинало движение, изпълнено с енергията, умението и намерението на автора в този негов настоящ момент, когато я е нарисувал и който е както просто този настоящ момент, така и всички мигове от миналото му, без които авторът нямаше да е точно този автор.
А замислим ли се за ръцете, които изработват съд от глина, може да се замислим и за пещта, която след това ще опече тази глина – някои съдове ще се спукат, други ще изненадат своя автор.
Далекоизточните изкуства Шодо書道, Кусамоно 草物и Уаби-саби керамика прегръщат тези изненади – част от живота, също както прегръщат упоритата практика – развиването на умение цял живот, или по-кратко казано следване на „До“- Път 道.
Изложбата „Формата на вятъра“ обединява в себе си изкуството на източната четка Шодо, изкуството Кусамоно – сестрата на бонсай и авторска уаби-саби керамика, изработена специално за дом на кусамоно аранжировките. Творбите в нея са вдъхновени от хайку стихове, с които образуват симбиоза, и от източната философия (в частност дзен фрази).
🌞Заповядайте да ви разкажем и покажем повече за Кусамоно (цветното лице на бонсай) и Шодо (Пътят на четката)!
Надяваме се да усетите формата на вятъра чрез нашите творби!
Откриване: 9 април, вторник, 18.30 ч.
Вход: Свободен!
Записване:
📍Записване и повече информация на:
📞0899953645 – Ивайло Петров сенсей,
📧e-mail: office@aikischoolbg.com
✉️съобщение в страницата ни
Спортен Клуб „Айкикай Айкидо Скуул“
www.aikischoolbg.com
Close
About